Wykonanie

Ciabatta to rodzaj włoskiego
pieczywa o nieregularnych kształtach. Z wilgotnym miąższem o dużych dziurach i twardą, chrupiącą skórką. Ciasto ma luźną konsystencję i nie wymaga formowania
bułek.SkładnikiBiga:
mąka pszenna, 2/3 szklankisuche
drożdże, 1/2 łyżeczkiciepła
woda, 1/3 szklankiCiasto właściwe:
mąka pszenna, 2 szklanki
mąka razowa, 1 i 1/4 szklankisuche
drożdże, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczkiciepła
woda, 1 i 3/4 szklankiSposób przygotowania1. Biga: wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią. Odstawić na 9-17 godzin w ciepłe miejsce. W tym czasie powinna się zwiększyć objętość ciasta.2. Ciasto właściwe: połączyć wszystkie składniki + biga. Wyrabiać przez 10 minut. Można użyć miksera z hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Masa będzie miała bardzo luźną i lepką konsystencję. Nie należy dodawać więcej
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać
mąką. Blat również posypać
mąką, wyłożyć ciasto. Uformować rękoma prostokąt o grubości 2 cm. Podzielić na 8 części. Delikatnie przełożyć na blaszkę. Obsypać z wierzchu
mąką.
Bułki będą płaskie, ale nie należy się tym przejmować, urosną podczas pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.4. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie żaroodporne z
wodą.
Bułki piec przez 15-20 minut.generic viagra online usa