Wykonanie

Pszenno-żytni chlebek. Bardzo dobry, bardzo syty, bardzo zdrowy - taką przynajmniej mam nadzieję :)Składniki:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej250 g
mąki żytniej pełnoziarnistej50 g
drożdży3 lyżki
ziaren słonecznika150 g
jogurtu naturalnegołyżeczka
soliObydwa rodzaje
mąki przesiewamy do miski. dodajemy
sól, mieszamy ze sobą. Robimy wgłębienie, do środka wkruszamy
drożdże i wlewamy pół szklanki letniej
wody. Lekko mieszamy z częścią
mąki i zostawiamy na 10 minut, aby rozczyn wyrósł.

Po tym czasie wsypujemy
ziarno słonecznika, wlewamy
jogurt i 1/3 szklanki letniej
wody. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, tak mniej-więcej 20-25 minut.Po wyrobieniu ciasta miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonej podłużnej formy. Znowu przykrywamy ściereczką i raz jeszcze odstawiamy na 90 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy foremkę z
chlebem i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyjmujemy
chleb z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy.