ßßß
Składniki (2 sztuki):1/2 l jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka50 g drożdży1/2 łyżki soli2 łyżki miodu2 i 4/5 szklanki mąki żytniej2 i 1/2 szklanki maki pszennej + nieco do podsypywania1. Jogurt należy podgrzać nieco i rozetrzeć z drożdżami w misce. Dodać sól, płynny miód i rozmieszać.2. Wsypać mąkę żytnią i wyrobić. Następnie dodać mąkę pszenną i dobrze wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.3. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 2 części. Uformować dwie kule.4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej dwa okrągłe chlebki. Zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.5. Kilka razy nakłuć każdy bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 30 minut.6. Ostudzić chwilę na kratce, dalej studzić pod ściereczką – dzięki temu chleb pozostanie soczysty.Ten chleb świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i materiał na grzanki.To już drugi wpis do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz pierwszy do akcji Domowe pieczywo drożdżowe.