Wykonanie
Składniki:- 300g
mąki owsianej- 400g
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- 1 łyżka
miodu- 1 łyżeczka
soli- 30g świeżych
drożdży- 1/3 szklanki
płatków owsianych*dodatkowo- 1
jajko- 1 łyżka
mleka- garść
płatków owsianychSposób przygotowania:1. Do miski przesiewamy
mąki, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone
drożdże oraz wlewamy połowę letniego
mleka,
miód. Zasypujemy niewielką ilością
mąki, by powstała konsystencja gęstej
śmietany, odstawiamy na ok. 15 min.2. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe
mleko,
płatki owsiane,
sól, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.3. Gdy wyrośnie wyciągamy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy na stolnicy, formujemy małe kulki, układamy na blaszce wysypanej
mąką, lekko spłaszczamy, pozostawiamy do napuszenia, ok. 15 min.4.
Jajko mieszamy z łyżką
mleka, smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy je
płatkami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.Inspiracja: babeczka.zuzka.pl