Wykonanie
Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..u mnie w
sumie obyło się bez smarowania
żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny..

20 g
drożdży1,5 szkl.
jogurtu naturalnego100 ml
wody gotowanej (letniej)60 dkg
mąki1 łyżka (płaska)
soli1 łyżeczka
cukru10 dkg
ziaren słonecznikaDrożdże,
cukier, 100 ml
wody i 4 łyżki
mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty
mąki, dodać
sól i
ziarna słonecznika, wlać
jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać 2- 3 łyżki
mąki lub trochę przegotowanej
wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie rosło w misce Tupperware]. Wrośnięte przełożyć do formy natłuszczonej
oliwą. [ u mnie naczynie żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Chleb piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni,
chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut.



