Wykonanie
Składniki:60 dag
mąki0,5 litra ciepłej
wody5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliDrożdże zasyp
cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą, a następnie dolej
wodę i dodaj
sól z przesianą
mąką. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto po wymieszaniu............................Kiedy ciasto
potroi swoją obiętość jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystko i wyłóż na podsypany
mąką blat i przesyp ciasto
mąką.
Przesypane
mąką ciasto................................Ciasto podziel na pół i z każdej połówki uformuj podłużny walec o średnicy 2 cm, a następne pokrój go na kawałki o szerokości 10 cm każdy.
Nasze podłużne kawałki.........................Podłużne kawałki ciasta układaj po 5-6 na brytfance wysmarowanej
oleje.
Na brytfance...............................Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 20 minut. Gorące upieczone
bułki układaj na ściereczce do ostygnięcia. Smacznego !
Bułki do hot-doga już gotowe........................