Wykonanie
Oooch, cudne
bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego
pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi
chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te
bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne
bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze śniadanie, bo mogą nie dotrwać... Eeehh, są naprawdę pyszne. Lekko słone. Zrobiłem ich 8 sztuk, zanim usiadłem do pisania tego przepisu już było 7, a teraz trzymam w dłoni i podgryzam kolejną
bułkę. Zatem zostało 6. A godzina jeszcze
młoda, zdążę zjeść jeszcze minimum 2, może 3. Minimum. Czyli może więcej... Zobaczymy jak to będzie.500 g
mąki tortowej270 ml
wody6 g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliMąkę przesiewamy do miski. Przesiewamy żeby była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby
bułki były bardziej "
bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników. Wyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka
razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich
bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy na kolejne wyrośnięcie około 40 minut. Każdą
bułkę nacinamy
ostrym nożem przez środek.W miseczce rozrabiamy 1 łyżeczkę
soli na pół szklanki
wody i nacieramy tym roztworem, np. przy pomocy pędzelka, każdą z
bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące
pieczywo źle działa na brzuszek, a
potem ochoczo zjadamy :)Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)