ßßß Cookit - przepis na Bułki śniadaniowe II

Bułki śniadaniowe II

nazwa

Wykonanie

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze śniadanie, bo mogą nie dotrwać... Eeehh, są naprawdę pyszne. Lekko słone. Zrobiłem ich 8 sztuk, zanim usiadłem do pisania tego przepisu już było 7, a teraz trzymam w dłoni i podgryzam kolejną bułkę. Zatem zostało 6. A godzina jeszcze młoda, zdążę zjeść jeszcze minimum 2, może 3. Minimum. Czyli może więcej... Zobaczymy jak to będzie.
500 g mąki tortowej
270 ml wody
6 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski. Przesiewamy żeby była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby bułki były bardziej "bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników. Wyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy na kolejne wyrośnięcie około 40 minut. Każdą bułkę nacinamy ostrym nożem przez środek.
W miseczce rozrabiamy 1 łyżeczkę soli na pół szklanki wody i nacieramy tym roztworem, np. przy pomocy pędzelka, każdą z bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :)
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/12/buki-sniadaniowe.html