ßßß
Składniki:faza I:150g mąki żytniej350g wody80g aktywnego zakwasu pszennego40g naturalnego jogurtufaza II:560g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka drożdży2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruPrzygotowanie:Wodę wymieszać z mąką, dodać zakwas i jogurt. Przykryć i odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wyrobić ciasto. To chleb o cieście dosyć zwartym, wygodnym do wyrabiania.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć: wyjąć na deskę, przycisnąć równo, powstały placek złożyć na trzy i całość jeszcze raz na pół. Uformować dwa średnie bochenki lub trzy mniejsze (ja swoje piekę w keksówce, ciasto dzielę na 3 części). Włożyć do blaszek i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Chleb piec w temperaturze 190 - 200 C, przez ok 30 minut.Ok 10 minut przed pieczeniem można wstawić do piekarnika naczynie z odrobiną wody. Wtedy chleb wkładamy do piekarnika z odrobiną pary. Taka czynność zapobiegnie zbyt mocnemu przypieczeniu się skórki, będzie miękka i chrupiąca.Smacznego :)