Wykonanie
Sezon
śliwkowy prawie zakończony, zrobiła się prawdziwa jesień, za którą nie przepadam osobiście.Nie znoszę zimnych, deszczowych dni, zimnego wiatru i pustych drzew. Jesienią najchętniej wylegiwałabym się w łóżku! Jesienią lubię wychodzić wtedy gdy jeszcze uda się wystawić twarz na słonko, gdy można poluźnićwokół szyi apaszkę i rozpiąć płaszcz, trzymać dobrą drożdżówkę z
serem w ręce i podążając ulicą zjadać jej duże kęsy...dziś wiatr, poprawiam kilkakrotnie
groszkową apaszkę wirującą z wiatrem, nie
mogę doczekać się kiedy wejdę do mieszkania, ściągnę buty, powieszę płaszcz i zaparzę
kawę. Kiedy w końcu docieram, dzwoni telefon...odbieram, okazuję się, że moja córka miała szkolny wypadek więc znów zakładam płaszcz, ubieram apaszkę i biegnę do szkoły. W międzyczasie dzwonię do R., umawiamy się by podjechać do chirurga, w szpitalu spędzam niewielką ilość czasu bo zaledwie 4h, czekam na
wyniki USG, na diagnozę...okazuje się, że na razie nie ma krwiaka, że miejsce jest tylko obolałe..wracam do domu, umawiam się telefonicznie na piątkową wizytę by wyeliminować wszystko co możliwe...zimno mi, córce też...robimy
herbatę, zjadam
śliwkę ale już nie węgierkę bo na rynkowych straganach są zbyt miękkie, spada mi zakupiony
granat..ubolewam nad nim szukając pomysłu na wykorzystanie go...przypominam sobie co pisała Amber o kolorach klik, myślę o połączeniu
śliwki z
granatem...chyba wymyśliłam...Dziś jednak zapraszam na
sos śliwkowy z miesięcznika "Kuchnia nr 9" , który zabrałam wraz z
jabłkową tartą klik do goh.
Wieprzowina po Azjatycku- u mnie
KurczakMagazyn "Kuchnia nr 9/2011 "Składniki na 4 porcje :12
śliwek węgierek4 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżka
oleju2 ząbki
czosnku zmiażdżonego1 duża
cebula pokrojona w piórka500g
wieprzowiny (użyłam
piersi z kurczaka)odrobina
mąki1 łyżka
sosu hoisin (pominęłam)Przygotowanie:
Śliwki rozcinamy, usuwamy pestki, zalewamy 1/4 szklanki
wody i gotujemy do miękkości.Przecieramy przez sito.Doprawiamy
cukrem,
sosem sojowym i ewentualnie
solą.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.Na patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy
cebulę i
czosnek.Dodajemy pokrojone
piersi z kurczaka oprószone
mąką i smażymyaż się zrumieni. Wlewamy
sos hoisin. Łaczymy
mięso z sosem i dusimy jeszcze przez 10 minut.Podajemy z
ryżem.Smacznego!