ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

Filet z kurczaka w sosie śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Sezon śliwkowy prawie zakończony, zrobiła się prawdziwa jesień, za którą nie przepadam osobiście.
Nie znoszę zimnych, deszczowych dni, zimnego wiatru i pustych drzew. Jesienią najchętniej wylegiwałabym się w łóżku! Jesienią lubię wychodzić wtedy gdy jeszcze uda się wystawić twarz na słonko, gdy można poluźnić
wokół szyi apaszkę i rozpiąć płaszcz, trzymać dobrą drożdżówkę z serem w ręce i podążając ulicą zjadać jej duże kęsy...dziś wiatr, poprawiam kilkakrotnie groszkową apaszkę wirującą z wiatrem, nie mogę doczekać się kiedy wejdę do mieszkania, ściągnę buty, powieszę płaszcz i zaparzę kawę. Kiedy w końcu docieram, dzwoni telefon...odbieram, okazuję się, że moja córka miała szkolny wypadek więc znów zakładam płaszcz, ubieram apaszkę i biegnę do szkoły. W międzyczasie dzwonię do R., umawiamy się by podjechać do chirurga, w szpitalu spędzam niewielką ilość czasu bo zaledwie 4h, czekam na wyniki USG, na diagnozę...okazuje się, że na razie nie ma krwiaka, że miejsce jest tylko obolałe..wracam do domu, umawiam się telefonicznie na piątkową wizytę by wyeliminować wszystko co możliwe...zimno mi, córce też...robimy herbatę, zjadam śliwkę ale już nie węgierkę bo na rynkowych straganach są zbyt miękkie, spada mi zakupiony granat..ubolewam nad nim szukając pomysłu na wykorzystanie go...przypominam sobie co pisała Amber o kolorach klik, myślę o połączeniu śliwki z granatem...chyba wymyśliłam...Dziś jednak zapraszam na sos śliwkowy z miesięcznika "Kuchnia nr 9" , który zabrałam wraz z jabłkową tartą klik do goh.
Wieprzowina po Azjatycku- u mnie Kurczak
Magazyn "Kuchnia nr 9/2011 "
Składniki na 4 porcje :
12 śliwek węgierek
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
1 duża cebula pokrojona w piórka
500g wieprzowiny (użyłam piersi z kurczaka)
odrobina mąki
1 łyżka sosu hoisin (pominęłam)
Przygotowanie:
Śliwki rozcinamy, usuwamy pestki, zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości.
Przecieramy przez sito.
Doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka oprószone mąką i smażymy
aż się zrumieni. Wlewamy sos hoisin. Łaczymy mięso z sosem i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/filet-z-kurczaka-w-sosie-sliwkowym.html