Wykonanie
Wprawdzie sezon na
śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną
wieprzowinę z tymi
owocami w roli głównej.Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże innym od tradycyjnych gulaszy.Główną bazą i podstawąSkładniki:SOS:12
śliwek węgierek4 łyżeczki
cukru ( ja użyłam trzcinowego)3-4 łyżeczki
sosu sojowegoPOZOSTAŁE SKŁADNIKI:500g
wieprzowiny (polędwiczek albo
szynki)2-4 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru1 łyżka
olejuodrobina
mąkiZacznijmy od sosu.
Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam z nich pestki.
Zalałam 1/4 szklanki
wody i gotowałam do miękkości.
Następnie czynność trochę pracochłonna- przecierałam je przez sitko.
Skórki wyrzuciłam a do miąższu dodałam
cukier i
sos sojowy.
Gotowałam sos około 15 minut aż zgęstniał .
Rozgrzałam
olej na patelni, na którym podsmażyłam
czosnek i
cebulę.Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w
mące polędwiczki.Smażyłam,aż się zarumienią.Wlałam
sos sojowy,doprawiłam
cukrem i smażyłam około 5 minut.Następnie połączyłam
mięso z
sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut.
Podawałam z
ryżem.
Rewelacja! Smacznego!