ßßß
Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjnąwieprzowinę z tymi owocami w roli głównej.Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże innym od tradycyjnych gulaszy.Główną bazą i podstawąSkładniki:SOS:12 śliwek węgierek4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego)3-4 łyżeczki sosu sojowegoPOZOSTAŁE SKŁADNIKI:500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)2-4 ząbki czosnku1 duża cebula1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżka olejuodrobina mąkiZacznijmy od sosu.Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam z nich pestki.
Zalałam 1/4 szklanki wody i gotowałam do miękkości.
Następnie czynność trochę pracochłonna- przecierałam je przez sitko.
Skórki wyrzuciłam a do miąższu dodałam cukier i sos sojowy.
Gotowałam sos około 15 minut aż zgęstniał .
Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę.Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki.Smażyłam,aż się zarumienią.Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut.Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut.
Podawałam z ryżem.
Rewelacja! Smacznego!