ßßß Cookit - przepis na WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM

WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną
wieprzowinę z tymi owocami w roli głównej.
Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże innym od tradycyjnych gulaszy.
Główną bazą i podstawą
Składniki:
SOS:
12 śliwek węgierek
4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego)
3-4 łyżeczki sosu sojowego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
2-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
odrobina mąki
Zacznijmy od sosu.
Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam z nich pestki.
Zalałam 1/4 szklanki wody i gotowałam do miękkości.
Następnie czynność trochę pracochłonna- przecierałam je przez sitko.
Skórki wyrzuciłam a do miąższu dodałam cukier i sos sojowy.
Gotowałam sos około 15 minut aż zgęstniał .
Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę.
Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki.
Smażyłam,aż się zarumienią.
Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut.
Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut.
Podawałam z ryżem.
Rewelacja! Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/wieprzowina-po-azjatycku-w-sosie.html