Wykonanie
Dzisiaj przepis na prawdziwą bombę kaloryczną, czyli placki ziemniaczane z kiełbasą i
cukrem. Gotujesz i jesz na własne ryzyko. Nie odpowiadam za żadne centymetry przyrastające w
pasie 😉Pospolite placki ziemniaczane to produkt wybitnie węglowodanowo — tłuszczowy, więc warto uzupełniać je czymś białkowym, stąd też mamy placki po węgiersku, czyli placki ziemniaczane z sosem gulaszowym. Sam placki ziemniaczane z gulaszem bardzo lubię jednak tym razem proponuję nieco inne podejście — mięsna część posiłku ląduje bezpośrednio w plackach, więc taką potrawę gotuje się znacznie szybciej i mniej garnków się przy tym brudzi. Na placki ziemniaczane z kiełbasą potrzebne będą następujące…Składniki400g obranych ziemniaków,200g kiełbasy podwawelskiej,1
cebula,2–3 ząbki
czosnku,1–2 czubate łyżki
mąki pszennej (w zależności od tego, czy ziemniaki puszczą dużo soku),1–2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej (j/w),1 czubata łyżka otrębów pszennych,1
jajko,1 czubata łyżeczka przyprawy do ziemniaków,1 płaska łyżeczka warzywka,świeżo mielony
czarny pieprz (do posypywania),
cukier trzcinowy (do posypywania),
olej rzepakowy (do smażenia).Do malaksera z nożykiem wrzucamy
cebulę, czosnek, wbijamy
jajko i dokładnie szatkujemy. Dodatek
jajka podczas mielenia
cebuli i
czosnku jest istotny, bo w przeciwnym razie warzywo przylepi nam się do ścianek malaksera i tyle będzie z rozdrabniania. Dodajemy obrane ziemniaki, wsypujemy obydwa rodzaje
mąki,
otręby, przyprawę do ziemniaków i warzywko. Malaksujemy na jednolitą masę, pod koniec dodając kiełbasę, aby rozdrobniła się trochę mniej niż reszta składników. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Po zdjęciu z patelni, placki ziemniaczane z kiełbasą możemy położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby trochę osączyć je z
oleju.
Placki ziemniaczane z kiełbasą podajemy na podgrzanych talerzach, posypane świeżo zmielonym pieprzem i trzcinowym
cukrem. Smacznego!
Placki ziemniaczane z kiełbasą i
cukrem to potrawa jednogarnkowa, a w zasadzie jednopatelniowa, którą przyrządza się niezwykle szybko i do tego jest bardzo smaczna. To takie placki po węgiersku dla kawalera ;)