Wykonanie
Odwiedziłam ostatnio znajomych w środku dnia. Już przed drzwiami ich mieszkania dał się wyczuć wspaniały zapach obiadu. Pan Domu przygotowywał lazanię. W środku - w przedpokoju, kuchni i salonie - atmosfera sauny. Przyczyną podwyższonej ponad miarę wilgotności powietrza był gotujący się
makaron, który gospodarz cierpliwie, po jednym płacie, wyjmował z wrzątku i układał na sosie. Czar aromatu budzącego apetyt odszedł na dalszy
plan. Jedno, czego wtedy pragnęłam, to świeże powietrze.Można oczywiście wykonać danie tego typu stosując sklepowy
makaron w postaci suchej. Zachodzi jednak wtedy pewne ryzyko, że finalnie niektóre fragmenty ciasta pozostaną twarde i surowe. Nie każdy rodzaj sosu nadaje się do tego, by
lazaniowy makaron w nim "utopić", zapewniając mu równomierne ugotowanie.Dobrym wyborem dla jakości całej kompozycji wydaje się być zastosowanie ciasta świeżego. Takiego jednak w handlu z przyczyn zrozumiałych brak. Należy je zrobić samemu. Warto tak postąpić z dwóch powodów: jest ono bardzo smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu oraz szybkie.
Danie wykonane z jego udziałem zajmuje jednakową ilość czasu bez względu na to, czy jest przeznaczone dla czterech, czy dla ośmiu osób. Jeśli Czytelnik nie przewiduje wizyty Gości a na Lazanię Ręcznej Roboty miałby ochotę, może zrobić ją ogromną i następnego dnia odgrzać. Odgrzewana jest równie smaczna i nawet ładniejsza, bo na zimno
daje się kroić w równiutkie kawałki. Sos z nich wtedy nie wypływa, pozostając grzecznie na swoim miejscu,
między warstwami ciasta.
S kładniki sosu:600 g mielonej chudej
wieprzowiny (najlepiej
szynki)2 puszki krojonych
pomidorów (w
sumie 800 g)1 puszka
czerwonej fasoli (400 g)1 ząbek
czosnku1
cebula5 łyżek
sosu sojowego1/2 łyżeczki
cukruszczypta
majeranku300 ml dobrego czerwonego
wytrawnego wina (najtańsze włoskie
wino dodane jako składnik sosu będzie o wiele lepsze od najdroższego
wina z "Nowego Świata")200 g tartego
żółtego seraSkładniki ciasta:600 g
mąki (typ 550)1 łyżeczka
soli3
jajka300 ml
wodyDodatkowo:
olej do smażenia, tłuszcz do wysmarowania formy,
mąka do posypania stolnicy,
sól. Potrzebna będzie duża żaroodporna forma z pokrywą.
Cebulę pokroić.
Czosnek posiekać na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać 4 łyżki
oleju i zeszklić na nim
czosnek razem z
cebulą.
Dodać
mięso i smażyć mieszając.
Gdy widoczny na zdjęciu płyn odparuje, posolić
mięso, dodać
sos sojowy, wymieszać i nie zdejmując patelni z palnika wlać
wino. Gotować na małej mocy przez 3 minuty.Dodać
fasolę i
pomidory wraz z zalewą. Wymieszać, dosolić do smaku, dodać
cukier i
majeranek. Przykryć pokrywką i dusić na małej mocy przez 10 minut. Po tym czasie
sos jest gotowy.
Mąkę,
wodę,
jajka i
sól wymieszać i zagnieść ciasto.
Powinno być dość luźne.W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć cienką warstwę sosu i posypać ją 1/5 częścią tartego
sera.
Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą z nich przenieść na stolnicę, obtoczyć w
mące (pierwotnie jest dość lepkie) i rozwałkować na wymiar w przybliżeniu odpowiadający wielkości formy.Rozwałkowanym
ciastem przykryć warstwę sosu i
sera.
Na cieście ponownie ułożyć sos i
ser, rozwałkować drugą z czterech część ciasta, przykryć nią nałożony na poprzednią warstwę ciasta sos. Czynności powtarzać z pozostałą ilością sosu,
sera i ciasta. Ostatni płat ciasta posypać resztką
sera.
Naczynie przykryć pokrywą (jest to konieczne, bo inaczej wierzch lazanii wyschnie w trakcie pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, na 45 minut.Po tym czasie lazania jest gotowa.
Danie mączno -
mięsne uda się najlepiej jeśli Czytelnik użyje do jego wykonania takiej samej wagowej ilości
mąki i
mięsa. Oto uniwersalna magiczna sztuczka Złej Królowej, która dotyczy także pierogów i innych podobnych Zjawisk Prawie Nadprzyrodzonych .
Jeśli do wykonania sosu wykorzysta się marnej jakości
wino, sos nie będzie dobry. Gdy
wino jest podłe, sos niestety też. Aby trud Kucharza nie poszedł na marne a rzecz okazała się wyśmienita należy ten aspekt zagadnienia
mieć na uwadze, jeśli taka będzie rzecz jasna, Czytelnika wola.