Wykonanie
Weekend przepiękny, ciepły jak za oceanem...dwa lata temu o tej
porze spacerowałam w Laredo na plaży zbierając muszle, piękne, duże o niesamowitych kształtach jakich dotąd nie widziałam.Wczoraj zapragnęłam zapachu
krewetek i oto są! z dodatkiem
borowików danie wyszło idealne- polecam!Przy okazji dodam, że Włosi oprócz białych
trufli uwielbiają własnie
borowiki :-)

mojego przepisuSkładniki: na 4 porcje1 torebka
ryżu pełnoziarnistego1 torebka
ryżu parboiled2
piersi z kurczaka2
czerwone papryki20 sztuk
krewetek królewskich z ogonkami7
suszonych borowików2 białe części
porasól,
pieprz cytrynowypapryczka chilli w płatkach opcjonalnie1/2 łyżeczki suszonej
bazylii3
suszone pomidory w
oleju3 łyżki
oliwy z oliwek ( ja użyłam tej z
pomidorów )2 ząbki
czosnku2 gałązki
rozmarynuPrzygotowanie:Pokroić w paseczki
pierś z kurczaka,
paprykę,
por,
suszone pomidory.Ugotować
ryż na sypko.
Borowiki sparzyć
wodą i również pokroić w paski.
Krewetki odmrozić i poddusić na łyżce
oleju z dodatkiem zmiażdżonego
czosnku.
Kurczaka podsmażyć na patelni, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Patelnię umyć i wlać 2 łyżki
oliwy z oliwek lub tego z
suszonych pomidorów.Gdy
olej będzie rozgrzany wrzucić pokrojoną
paprykę,
suszone pomidory i
borowiki dusząc wszystko5 minut.Po tym czasie można dodać
rozmaryn oraz
por i dusić jeszcze zaledwie 2 minuty by
por nie stracił swojego koloru.Do warzyw przełożyć podsmażonego
kurczaka, wymieszać, doprawić
chilli,
sola i
pieprzem.Na końcu posypać
bazylią, wyłożyć na ugotowanym
ryżu a na wierzch poukładaćusmażone z
czosnkiem krewetki.Dodaję do konkursu na danie główne