ßßß
Składniki (4 porcje):4 duże piersi z kurczaka100 g fety2 ząbki czosnku8 suszonych pomidorów (z oleju)pęczek bazyliipęczek natki pietruszkiskórka otarta z 1 małej cytryny4 gałązki świeżego rozmarynupieprz do smakuoliwa do smażeniaNa desce posiekać drobno natkę, bazylię, pomidory. Wkruszyć do tego fetę, dodać skórkę cytrynową, czosnek przeciśnięty przez praskę, skropić odrobiną oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Doprawić pieprzem do smaku, dokładnie przesiekać i wymieszać.W piersiach wyciąć ostrym nożem kieszonkę, w każdej umieścić 1/4 farszu. Spiąć jej brzegi szpilką lub wykałaczką. Jeśli filety są bardzo grube, można je trochę klepnąć tłuczkiem przed faszerowaniem.Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy i umieścić na niej filety. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby piersi się za szybko nie przypiekły. Zmoczyć pod kranem zmięty arkusz papieru do pieczenia i nakryć nim szczelnie patelnię (to przyspieszy smażenie i zapobiegnie wysychaniu piersi). Od czasu do czasu poruszać patelnią.Gdy piersi od spodu się zrumienią, przerzucić je na drugą stronę i dodać całe gałązki rozmarynu, ponownie przykryć papierem. Usmażone filety ściągnąć z patelni i zawinąć na 2 minuty w folię aluminiową, co pozwoli na równomierne rozłożenie się wilgoci w mięsie. Po rozwinięciu piersi pokroić je w plastry i polać sosem z patelni wymieszanym z sosem z folii. Smacznego :-)