ßßß





Składniki (2 porcje)Garść natkiGarść listków bazylii4 suszone pomidory ze słoika2 ząbki czosnku50g fetySkórka otarta z 1 cytryny2 filety z kurczakaOliwaPrzygotowanieNatkę, bazylię i pomidory drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki, skrop oliwą, posyp sporą szczyptą pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.Do miseczki dodaj pokruszoną fetę i skórkę startą z cytryny, ponownie wymieszaj.Ułóż filety na desce do krojenia, małym nożem ostrożnie wytnij w nich kieszonki.Wypełnij kieszonki nadzieniem, uklep je i spróbuj zamknąć kieszonkę (tylko tak, by farsz nie wysypywał się zbyt łatwo).Rozgrzej sporo oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą, ułóż na niej filety (farszem do góry).Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia, rozprostuj go i nakryj nim filety.Filety będą się smażyły około 15 minut – ważne, aby co jakiś czas potrząsać patelnią, aby się nie przypaliły. Po 7 minutach odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj papierem do pieczenia. Po kolejnych 5 znowu przewróć – chodzi o to, aby nie przypalić farszu, a ładnie zrumienić kurczaka z drugiej strony.Podawaj filety w całości lub pokrojone w plastry.Smacznego!