Wykonanie

przepis własny: Składniki:1/2
brokuła3 małe platany4 liście sparzonego
jarmużu4
łodygi selera naciowego1/2
cebuli2 ząbki
czosnku4 łyżeczki pesto z
rukoli klik lub po prostu świeża
rukolapęczek
koperkułyżeczka drobno posiekanej
chili1/2 szklanki
kaszy pęczak ( użyłam firmy Kupiec )1/2 szklanki
kaszy jaglanej ( użyłam firmy Kupiec )
otręby pszenne ( + dodatkowo do panierowania )
płatki migdałów ( + dodatkowo do panierowania )2-3 łyżek
bułki tartejsól,
pieprz do smaku

Brokuł podzieliłam na różyczki i blanszowałam około 4 minut, następnie zalałam zimną
wodą, wypłukałam i odstawiłam.
Jarmuż zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem. Obie
kasze ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam zalewając kilkakrotnie zimną
wodą. Przygotowany
brokuł +
łodygi selera naciowego + platany + przepuściłam przez maszynkę do dużego naczynia, dodałam pesto z
rukoli + pokrojoną drobno
chili +
koperek + pokrojony drobno
jarmuż + obie
kasze,
płatki migdałów,
bułkę tartą,
jajko i tyle
otrąb ile pozwoli nam na ładne formowanie kotlecików. Na rozgrzanej patelni usmażyłam pokrojoną
cebulę i
czosnek który na końcu dodałam do zielonej masy. formowałam kotleciki, które panierowałam w mieszaninie
bułki +
otrąb + pokruszonych
migdałów. Rozgrzałam pozostały tłuszcz po smażeniu
cebuli i usmażyłam kotleciki które zawinęłam w placku tortilli z dodatkiem świeżej
rukoli,
konserwowej papryki i
kiełków fasoli. Całkiem niezła wyżerka! Smacznego:-)