ßßß Cookit - przepis na Zupa z pomidorami i pęczakiem

Zupa z pomidorami i pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Staram się, żeby w moim domu jedzenie się nie marnowało. Po zjedzeniu mięsa kurczaka z dania pt. „Kurczę pieczone”, pozostałości, łącznie z kostkami, skórami i ziołami zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu przez 4-5 godzin. Na tym bulionie powstała bardzo apetyczna zupa z pomidorami i pęczakiem. Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca. Tak skomponowanym posiłkiem trafiłam w gust moich bliskich.
Porcja dla 5-6 osób
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
3 cebule
2 duże marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki pasty z ancho chili
1 słoik (900 ml) konserwowych, całych pomidorów lub 2 puszki
250 g kaszy pęczak
2 litry bulionu drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
świeży koperek
1 kubek (180 g) jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Trzy łodygi selera naciowego pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, na niej podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cebulę, zeszklić ją.
Dodać marchewkę i seler naciowy, dusić kilka minut.
Dołożyć pastę z ancho chili i przeciśnięte przez palce pomidory ze słoika.
Na końcu dodać kaszę pęczak i wszystko zalać bulionem.
Posolić, popieprzyć i gotować przez ok. 50 minut.
Po tym czasie spróbować i w miarę potrzeby doprawić zupę solą i pieprzem. Zupę z pomidorami i pęczakiem podawać z posiekanym świeżym koperkiem i łyżką zimnego jogurtu greckiego.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/04/zupa-pomidorami-peczakiem