Wykonanie
Poziom trudnościStaram się, żeby w moim domu jedzenie się nie marnowało. Po zjedzeniu
mięsa kurczaka z dania pt. „Kurczę pieczone”, pozostałości, łącznie z kostkami, skórami i
ziołami zalałam
wodą i gotowałam na małym ogniu przez 4-5 godzin. Na tym
bulionie powstała bardzo apetyczna zupa z
pomidorami i pęczakiem. Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca. Tak skomponowanym posiłkiem trafiłam w gust moich
bliskich.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek5 ząbków
czosnku3
cebule2 duże
marchewki3
łodygi selera naciowego2 łyżki pasty z ancho
chili1 słoik (900 ml) konserwowych, całych
pomidorów lub 2 puszki250 g
kaszy pęczak2 litry
bulionu drobiowegosól i świeżo zmielony
pieprz do smakuświeży
koperek1 kubek (180 g)
jogurtu greckiegoSposób przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Trzy
łodygi selera naciowego pokroić w drobną kostkę.


W dużym garnku rozgrzać
oliwę, na niej podsmażyć przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
cebulę, zeszklić ją.

Dodać
marchewkę i
seler naciowy, dusić kilka minut.

Dołożyć pastę z ancho
chili i przeciśnięte przez palce
pomidory ze słoika.


Na końcu dodać
kaszę pęczak i wszystko zalać
bulionem.


Posolić, popieprzyć i gotować przez ok. 50 minut.

Po tym czasie spróbować i w miarę potrzeby doprawić zupę
solą i
pieprzem. Zupę z
pomidorami i pęczakiem podawać z posiekanym świeżym
koperkiem i łyżką zimnego
jogurtu greckiego.

Smacznego!