ßßß Cookit - przepis na Surówka ,,kebabowa,,

Surówka ,,kebabowa,,

nazwa

Wykonanie

O jak długo nie mogłam trafić w gusta Piotra.Wciąż słyszałam ,,to jeszcze nie ten smak kubełkowego kebaba,,i któregoś dnia,powstała ta właśnie surówka
biała kapusta,ilość dowolna u mnie 1\2 małej główki
duża marchew
cebula
2 ogórki kiszone, ja dałam małosolne
4 ząbki czosnku
1\2 pęczka koperku
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
śmietana 18 % może być 12%, ważne by była gęsta około 3\4 szklanki
łyżka białego octu winnego
Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na tarce,gdy jest młoda nawet jej nie obierajcie tylko porządnie umyjcie.Cebulę zeszatkować w krążkach na szatkownicy tak jak i ogórki kiszone.Warzywa wrzucić do miski i skropić oliwą z oliwek.Do śmietany dodajemy,ocet,sól ,pieprz,przeciśnięte ząbki czosnku,mieszamy i zalewamy kapustkę.Ostawiamy na co najmniej godzinkę do lodówki.Po tym czasie dopiero dodajemy świeży koperek
MOJE RADY
nie żałujcie pieniążka na dobrej jakości oliwę z oliwek
można użyć jogurtu greckiego dla wersji fit
dobrze nakryjcie miskę folią gdyż za godzinę lodówka będzie pachniała czosnkiem bez obaw kapusta zmięknie bez wcześniejszego solenia
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/07/surowka-kebabowa.html