Lubię połączenie świeżego szpinaku z makaronami. Szpinak w zestawieniu z kaszą jaglaną również sprawdza się znakomicie. Założeniem tego bloga było pokazywanie dań, które są naprawdę banalne w przygotowaniu i aby każdy bez trudu mógł przygotować sobie zdrowy i smaczny posiłek. Wracając do samego dania, postanowiłem je wzbogacić o pieczarki.Składniki:- 3/4 szklanki kaszy jaglanej- opakowanie świeżego szpinaku- 0,5 kg pieczarek- cebula- 2 ząbki czosnku- śmietana np. 18% (ja dałem 30% - moja ulubiona :P )- sól- pieprzPrzygotowanie:1. Gotujemy kaszę.2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.3. Kroimy pieczarki (dowolnie) i dorzucamy do cebuli, kiedy ta ulegnie zeszkleniu.4. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajemy liście szpinaku, które znacznie zmniejszą swoją objętość. (Nie bójcie się!)5. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mieszamy je dokładnie i zalewamy śmietaną (nie podaję ilości, bo nie wiem jakiej użyjecie - ja zawsze stosuję metodę "na oko":))6. Obficie przyprawiamy solą i pieprzem.7. Sos szpinakowo-pieczarkowy podajemy polewając nim kaszę jaglaną lub po prostu mieszamy kaszę z sosem.