ßßß
Dzień dobry kochani, dzień dobry poniedziałku. Lubicie w ogóle poniedziałki ? ja kiedyś ich nie cierpiałam a teraz skupiam się na pozytywach i z uśmiechem zaczynam każdy nowy tydzień. Polecam, świetnie działa. Mam dla was dzisiaj fajny pomysł na bezmięsny obiadek, kotlety z boczniaków i brokuła. Mówię wam jakie one wyszły pyszne. Musicie koniecznie spróbować.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 380 g boczniaków- 120 g brokuła- 2 cebule- czosnek- 80 g bułki tartej plus bułka tarta do obtoczenia kotletów- 2 jajka- sól i pieprz- domowa jarzynka (zmielone suszone warzywa)- ostra papryka lub chilliBoczniaki przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy jarzynkę (może być także bulion) i gotujemy jakieś 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy brokuł.Jak brokuł będzie miękki to przelewamy wszystko na sitko i zostawiamy, aby przestygły.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Połowę boczniaków miksujemy blenderem na papkę a połowę razem z brokułem drobno siekamy. Dodajemy jajka, cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, sól i pieprz oraz ostrą paprykę lub chilli, łyżkę jarzynki i wszystko razem mieszamy.Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, pieczonymi ziemniakami.
