Wykonanie

Dzień dobry kochani, dzień dobry poniedziałku. Lubicie w ogóle poniedziałki ? ja kiedyś ich nie cierpiałam a teraz skupiam się na pozytywach i z uśmiechem zaczynam każdy nowy tydzień. Polecam, świetnie działa. Mam dla was dzisiaj fajny pomysł na bezmięsny obiadek, kotlety z boczniaków i
brokuła. Mówię wam jakie one wyszły pyszne. Musicie koniecznie spróbować.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 380 g boczniaków- 120 g
brokuła- 2
cebule-
czosnek- 80 g
bułki tartej plus
bułka tarta do obtoczenia kotletów- 2
jajka-
sól i
pieprz- domowa jarzynka (zmielone
suszone warzywa)-
ostra papryka lub
chilliBoczniaki przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, dodajemy jarzynkę (może być także
bulion) i gotujemy jakieś 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy
brokuł.Jak
brokuł będzie miękki to przelewamy wszystko na sitko i zostawiamy, aby przestygły.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku. Połowę boczniaków miksujemy blenderem na papkę a połowę razem z
brokułem drobno siekamy. Dodajemy
jajka,
cebulę z
czosnkiem,
bułkę tartą,
sól i
pieprz oraz
ostrą paprykę lub
chilli, łyżkę jarzynki i wszystko razem mieszamy.Formujemy kotlety i obtaczamy je w
bułce. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy
olej i smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, pieczonymi
ziemniakami.

