ßßß Cookit - przepis na Kababi

Kababi

nazwa

Wykonanie

Kababi to tradycyjna potrawa Gruzji, która zwana jest również jako lula - kebab i można ją jadać w różny sposób np: zawijając w cienki ławasz i jeść rękami - to taki placek bardzo podobny do pity.
Kababi przygotowuje się z trzech różnych mięs jagnięciny, baraniny i wieprzowiny. W kuchni Kaukaskiej dominuje owoc granatu, który często wykorzystywany jest jako zamiennik octu a także do przygotowywania najprzeróżniejszych sosów czy kiełbasek w naturalnej osłonce zwanej kupatami :) fajna nazwa!
Kababi
źródło: "Kulinarny Kauka"
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
500g mielonej wołowiny
800g cebuli
1 jajko
1 strączek zielonej ostrej papryki
3-4 ząbki czosnku
30g pasty ze śliwek tkemali
1 łyżeczka mielonych suszonych nasion bazylii, mięty, oregano i kminku
sól
Przygotowanie:
Tklapi rozdrobnić i zalać 50-70 ml ciepłej wody
Część cebul i czosnek zmielić. Zieloną ostrą papryczkę oczyścić z nasion i drobniutko poskroić.
Wymieszać oba rodzaje mięs, dodać jajko, suszone przyprawy, czosnek z cebulą i sól ( według uznania ), pokrojoną zieloną papryczkę i pastę tklapi ( ja pominęłam ).
Całość wymieszać i formować podłużne kotlety długości 15-20 cm.
Obsmażać na patelni grillowej, przed smażeniem nadziać na drewniane szpikulce do szaszłyków. Gotowe kababi wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną zieleniną ( kolendrą i pietruszką ) oraz pestkami granatu.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/01/kababi.html