Wykonanie
Kababi to tradycyjna potrawa Gruzji, która zwana jest również jako lula - kebab i można ją jadać w różny sposób np: zawijając w cienki ławasz i jeść rękami - to taki placek bardzo podobny do
pity.Kababi przygotowuje się z
trzech różnych
mięs jagnięciny,
baraniny i
wieprzowiny. W kuchni Kaukaskiej dominuje
owoc granatu, który często wykorzystywany jest jako zamiennik
octu a także do przygotowywania najprzeróżniejszych
sosów czy kiełbasek w naturalnej osłonce zwanej kupatami :) fajna nazwa!
Kababiźródło: "Kulinarny Kauka"Składniki:500g mielonej
wieprzowiny500g mielonej
wołowiny800g
cebuli1
jajko1 strączek zielonej
ostrej papryki3-4 ząbki
czosnku30g pasty ze
śliwek tkemali1 łyżeczka mielonych suszonych nasion
bazylii,
mięty,
oregano i
kminkusólPrzygotowanie:Tklapi rozdrobnić i zalać 50-70 ml ciepłej
wodyCzęść
cebul i
czosnek zmielić. Zieloną
ostrą papryczkę oczyścić z nasion i drobniutko poskroić.Wymieszać oba rodzaje
mięs, dodać
jajko, suszone
przyprawy,
czosnek z
cebulą i
sól ( według uznania ), pokrojoną zieloną papryczkę i pastę tklapi ( ja pominęłam ).Całość wymieszać i formować podłużne kotlety długości 15-20 cm.Obsmażać na patelni grillowej, przed smażeniem nadziać na drewniane szpikulce do szaszłyków. Gotowe kababi wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną
zieleniną (
kolendrą i
pietruszką ) oraz pestkami
granatu.Smacznego!