Wykonanie
Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z
sosem tzatziki .
Składniki:250 g mielonej
wołowiny250 g mielonej
wieprzowiny2 ząbki
czosnku1 mała
cebulka2 łyżki siekanej
natki pietruszki1/4 szklanki
wody1/2 łyżki
solipieprzmielona
ostra paprykapieprz cayennecząber
olejSposób wykonania:1.
Cebulkę siekamy,
czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki
mięsa mieszamy, dodajemy
czosnek,
cebulę,
wodę, siekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz, mieloną
paprykę,
pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z
mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).4. Patelnię grillową smarujemy
olejem i obsmażamy z każdej strony.5. Podajemy wedle uznania, u mnie z
sosem tzatziki .Smacznego!!!Źródło: Historie ze smakiem