ßßß Cookit - przepis na Kebabczeta

Kebabczeta

nazwa

Wykonanie

Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki .
Składniki:
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soli
pieprz
mielona ostra papryka
pieprz cayenne
cząber
olej
Sposób wykonania:
1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.
2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).
4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.
5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki .
Smacznego!!!
Źródło: Historie ze smakiem
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/05/kebabczeta.html