ßßß Cookit - przepis na Zupa z pomidorami i oliwkami

Zupa z pomidorami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Po warsztatach oliwkowych zaraz na następny dzień ogarnął mnie oliwkowo-kaparowy szał .
W sklepie zrobiłam dokładny przegląd stosownych półek, poczytałam etykiety (niektóre oliwki niestety mają dodatek benzoesanu sodu, ale nie jest to na szczęście nagminne) i jak do tej pory w spiżarni zawsze miałam słoiczek kaparów i oliwek, a także suszonych pomidorów (poza latem), to teraz się zapowiada, że tych oliwkowych słoiczków przybędzie mi sporo, bo poznałam wiele ich smacznych odmian, a nie tylko dwie na krzyż jakie znałam do tej pory.
Dzisiejsza zupa jest mało może typowa, bo z użyciem pomidorów, ale to nie jest klasyczna pomidorowa. Zobaczcie sami i zachwyćcie się tak jak ja.
Składniki na 2 porcje:
* włoszczyzna, czyli pietruszka, seler, por i kawałek włoskiej kapusty - marchewkę zwykle pomijam, ale oczywiście można dać
* 1-2 pomidory
* przecier pomidorowy
* łyżka masła
* kilka oliwek zielonych
* sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, bazylia świeża, oregano
* śmietana/Grana Padano
Warzywa (oprócz pora) pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na wrzątek z dodatkiem lubczyku i kurkumy. Gotowałam kilkanaście minut.
W międzyczasie na maśle podsmażyłam pokrojonego pora i pomidora. Dorzuciłam do zupy, dodałam przecier pomidorowy i przyprawy i gotowałam jeszcze kilka minut.
Po nałożeniu na talerz dorzuciłam pokrojone oliwki, świeżą bazylię i kleks śmietany.
Drugą porcję potraktowałam zamiast śmietany startym serem Grana Padano i to była jeszcze lepsza opcja.
Zupę można dopełnić kaszą jaglaną lub inną, dodatkiem ryżu czy makaronu, ja zjadłam solo.
Bardzo mi smakowała:)
"Najlepszą bronią przeciwko stresowi jest umiejętność wyboru jednej myśli ponad inną"
William James
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/11/zupa-z-pomidorami-i-oliwkami.html