ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów w wersji zimowej

Krem z pomidorów w wersji zimowej

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika.
Letnia wersja pomidorowej jest tutaj .
Do niedawna zupy najczęściej robiłam w wersji wegetariańskiej. Moje menu jednak uległo modyfikacji, a raczej dalszej ewolucji (post na ten temat jest w przygotowaniu) i teraz używam w kuchni przede wszystkim więcej tłuszczu zwierzęcego. Zupy gotuję na pojawiających się w coraz większym wyborze podrobach, najczęściej właśnie kaczych, bo bardzo mi smakują.
Kaczka do tej pory istniała dla mnie jedynie w formie upieczonej, piekłam ją 1-2 razy razy w roku, od święta. Teraz stała się częstszym gościem jako podstawa zup.
Oczywiście można taką zupę ugotować bez mięsnego wywaru.
Składniki na 4 porcje:
* wywar z kaczki
* 500 ml (kartonik) całych pomidorów
* 500 ml (kartonik) przecieru pomidorowego
* kawałek marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, kawałek kapusty włoskiej
* por
* ząbek czosnku
* sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano
* łyżka masła
* śmietana lub mleczko kokosowe
Najpierw zrobiłam wywar z samej kaczki, po przecedzeniu dodałam doń z grubsza pokrojone warzywa (bez pora) i gotowałam ok. 15 min.
W międzyczasie zeszkliłam na maśle pokrojonego pora, dorzuciłam pomidory i chwilę je dusiłam. Dodałam do zupy razem z przecierem, przez moment jeszcze potrzymałam na ogniu i zmiksowałam na krem. Na końcu wycisnęłam czosnek.
Można dodać obrane kawałki mięsa pozostałe po wywarze.
Podawałam z kleksem śmietany (wiejskiej) i koperkiem.
"Uśmiech psa znajduje się w jego ogonie"
Wiktor Hugo
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/02/krem-z-pomidorow-w-wersji-zimowej.html