Wykonanie

Dzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie
pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika.Letnia wersja pomidorowej jest tutaj .Do niedawna zupy najczęściej robiłam w wersji wegetariańskiej. Moje menu jednak uległo modyfikacji, a raczej dalszej ewolucji (post na ten temat jest w przygotowaniu) i teraz używam w kuchni przede wszystkim więcej
tłuszczu zwierzęcego. Zupy gotuję na pojawiających się w coraz większym wyborze podrobach, najczęściej właśnie kaczych, bo bardzo mi smakują.
Kaczka do tej
pory istniała dla mnie jedynie w formie upieczonej, piekłam ją 1-2
razy razy w roku, od święta. Teraz stała się częstszym gościem jako podstawa zup.Oczywiście można taką zupę ugotować bez
mięsnego wywaru.Składniki na 4 porcje:*
wywar z
kaczki* 500 ml (kartonik) całych
pomidorów* 500 ml (kartonik)
przecieru pomidorowego* kawałek
marchewki, 2
pietruszki, 1/2
selera, kawałek
kapusty włoskiej*
por* ząbek
czosnku*
sól,
pieprz,
bazylia,
majeranek,
oregano* łyżka
masła*
śmietana lub
mleczko kokosoweNajpierw zrobiłam
wywar z samej
kaczki, po przecedzeniu dodałam doń z grubsza pokrojone warzywa (bez
pora) i gotowałam ok. 15 min.W międzyczasie zeszkliłam na
maśle pokrojonego
pora, dorzuciłam
pomidory i chwilę je dusiłam. Dodałam do zupy razem z przecierem, przez moment jeszcze potrzymałam na ogniu i zmiksowałam na krem. Na końcu wycisnęłam
czosnek.Można dodać obrane kawałki
mięsa pozostałe po wywarze.Podawałam z kleksem
śmietany (wiejskiej) i
koperkiem.

"Uśmiech psa znajduje się w jego ogonie"Wiktor Hugo