ßßß

Co do zapiekanej bulki to bylam leniem- jak przez caly ostatni tydzien w kuchni- posmarowalam kromki maslem i posypalam ziolowa sola ;)Oto oryginalny przepis od Pauliny wraz z moimi modyfikacjami:SKŁADNIKI:- Marchew, ok 3-4- seler (średniej wielkości) 1szt- pietruszka 2 sztuki (nie bralam- wzielam pora)- Ryba (ja robiłam zawsze z kostki mintaja, albo dorsza- mialam pstragaok 4 kostki)- ok. 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)- zamiast sosou sojowego uzylam sosu worcester, ktory nota bene zawiera w sobie sos sojowy- Bułka wrocławska, albo paryska (zależy jak to się u Was nazywa ;) )- 1/2 kostki masła, a domasła:- 2 roztarte ząbki czosnku- zioła: tymianek, bazylia, oregano,majeranek (właściwie co tam macie)- trochę oleju do smażeniaPRZYGOTOWANIE:-Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki (pokroilam w krazki),-Rybę pokroić w średniejwielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym.-Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawiemiękkie, dodać 4 łyżki sosu sojowego.-Pod koniec duszenia warzyw dodaćrybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała.-W międzyczasie przygotować ziołowe masło:miękkie masło wymieszać zdużą ilością ziół ( nie żałować tymianku i czosnku)-Bułkę pokroić (chyba,że mamy krojoną to problem z głowy), każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem zziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową.-Bułkę piec w piekarniku rozgrzanym do 160C przez ok. 10-15minutA gotowali ze mna: Karolina, Kasia, Bartosz, Milena i pomyslodawczyni dziesiejszego dania Paulina . Serdecznie dziekuje za swietna propozycje i pyszne spotkanie w kuchni :)