Wykonanie
Taka dzwieczna nazwe nadalam propozycji Pauliny, ktora tym razem "patronuje" naszemu kolejnemu wspolnemu spotkaniu w kuchni. Spotkanie, jak zawsze smaczne i udane :) Nasz pyszny, wiosenny, piatkowy obiad : Dziekuje Paulino :)


Co do zapiekanej bulki to bylam leniem- jak przez caly ostatni tydzien w kuchni- posmarowalam kromki
maslem i posypalam ziolowa
sola ;)Oto oryginalny przepis od Pauliny wraz z moimi modyfikacjami:SKŁADNIKI:-
Marchew, ok 3-4-
seler (średniej wielkości) 1szt-
pietruszka 2 sztuki (nie bralam- wzielam
pora)-
Ryba (ja robiłam zawsze z kostki
mintaja, albo
dorsza- mialam
pstragaok 4 kostki)- ok. 5 łyżek
sosu sojowego (jasnego)- zamiast
sosou sojowego uzylam
sosu worcester, ktory nota
bene zawiera w sobie
sos sojowy-
Bułka wrocławska, albo paryska (zależy jak to się u Was nazywa ;) )- 1/2 kostki
masła, a do
masła:- 2 roztarte ząbki
czosnku-
zioła:
tymianek,
bazylia,
oregano,
majeranek (właściwie co tam macie)- trochę
oleju do smażeniaPRZYGOTOWANIE:-Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki (pokroilam w
krazki),-
Rybę pokroić w średniejwielości kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i skropić lekko jasnym
sosem sojowym.-Na patelnię z rozgrzanym
olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawiemiękkie, dodać 4 łyżki
sosu sojowego.-Pod koniec duszenia warzyw dodać
rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała.-W międzyczasie przygotować
ziołowe masło:miękkie
masło wymieszać zdużą ilością
ziół ( nie żałować
tymianku i
czosnku)-
Bułkę pokroić (chyba,że mamy krojoną to problem z głowy), każdą kromkę wysmarować cienko
masełkiem z
ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą
bagietkę zawinąć w folię aluminiową.-
Bułkę piec w piekarniku rozgrzanym do 160C przez ok. 10-15minutA gotowali ze mna: Karolina,
Kasia, Bartosz, Milena i pomyslodawczyni dziesiejszego dania Paulina . Serdecznie dziekuje za swietna propozycje i pyszne spotkanie w kuchni :)