Wykonanie
Lubię warzywa do tego stopnia, że mogłabym jeść je na okrągło. Także w postaci pysznego pasztetu warzywnego. Przepis znalazłam tutaj, ale zmodyfikowałam go według własnych potrzeb. Z tych proporcji wychodzą dwie spore foremki pasztetu, ale jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka jeszcze ciepły :) To pyszna propozycja nie tylko dla zwolenników warzywnych dań, ale także dla poszukiwaczy nowych smaków.

Składniki:500 g
selera150 g
marchwi50 g
pietruszki150 g
cebuli300 g
pieczarek100 g
białej fasoli (z puszki)5 jaj1 szklanka
bułki tartej (szklanka 250ml)200 g
masła1 szklanka
wywaru warzywnego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu2 ząbki
czosnku1 łyżka suszonych
ziół (
oregano,
majeranek,
tymianek)

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Seler,
marchew,
pietruszkę i
cebulę poddusić na
maśle z dodatkiem
wywaru. Wszystko wystudzić. P
ieczarki usmażyć na
oleju. Pod koniec smażenia przyprawić
solą i
pieprzem. Ugotowane warzywa połączyć z usmażonymi
pieczarkami,
fasolą z puszki,
jajami,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
bułką tartą oraz
przyprawami. Przygotowaną masę na pasztet przełożyć do dwóch keksówek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Pasztet przed rozkrojeniem przestudzić. Smacznego!