Wykonanie
Po przelozeniu
biszkoptu kremem otrzymujemy tort.1. Krem
maslany- przepis mojej mamy. Bardzo plastyczny, mozna z niego robic rozne wzorki specjalna szpryca do
tortu.1
maslo,1
margaryna2 szklanki
mlekaszklanka
cukruMleko podgrzewamy i wystudzamy do letniej temperatury. W
mleku nalezy rozpuscic
cukier.
Maslo i
margaryne ubijamy mikserem powoli dodajac
mleko.
Mleko nie powinno byc za gorace, bo rozpusci
maslo, ani zbyt zimne bo sie "nie
wrobi". Odnalezienie idealnej temperatury
mleka jest kluczem do sukcesu tego kremu. Krem jest po ubiciu bialy. Ale mozna zrobic brazoway dodajac
kakao, rozowy dodajac sok z
buraka cwiklowego.2. Krem
jogurtowy- swietny do owocow, latem.500 g pelnotlustego
jogurtu naturalnegogalaretka na 500 ml
wody (kolor
galaretki decyduje o kolorze kremu, agrestowa
daje kolor zielony, poziomkowa czerwony itd)200 ml
wody7 lyzek
cukru200
gsmietany kremowki1 lyzeczka
soku z limonkiGalaretke,
sok z limonki i
cukier rozpuscic w wodzie, ogrzewac, ale nie gotowac. Ostudzic, wymieszac z
jogurtem. Gdy tylko krem
jogurtowy zaczyna krzepnac dodac ubita
smietane i wymieszac.3. Krem
serowy7 platow
zelatyny4
zoltka jaja200 g
cukru1
cukier waniliowy250 ml
mleka500 g
sera bialego500 ml
smietany kremowkiZelatyne namoczyc w zimnej wodzie.
Zoltka ubic z
cukrem i
cukrem waniliowym. Zagotowac
mleko, wlac do zoltek. Gotowac na wolnym ogniu, ale nie dopuscic do wrzenia, az krem zgestnieje.
Zelatyne wycisnac, dolozyc do kremu i rozpuscic. Wystudzic.
Ser zmielic, dolozyc do kremu.
Smietane ubic na sztywno i wymieszac z kremem.4. Krem budyniowy z
ajerkoniakiem1
budyn smietankowy1,5 szklanki
mleka1 kostka
masla2/3 szkl.
cukru1 kieliszek
ajerkoniakuZ
mleka,
cukru i proszku budyniowego ugotowac
budyn.
Maslo ucierac w misce, dodawac po lyzce wystudzony
budyn. Pod koniec dodac
ajerkoniak.:) Smacznego!