ßßß Cookit - przepis na :) Smacznego!

:) Smacznego!

nazwa

Wykonanie

Po przelozeniu biszkoptu kremem otrzymujemy tort.
1. Krem maslany- przepis mojej mamy. Bardzo plastyczny, mozna z niego robic rozne wzorki specjalna szpryca do tortu.
1 maslo,
1 margaryna
2 szklanki mleka
szklanka cukru
Mleko podgrzewamy i wystudzamy do letniej temperatury. W mleku nalezy rozpuscic cukier. Maslo i margaryne ubijamy mikserem powoli dodajac mleko. Mleko nie powinno byc za gorace, bo rozpusci maslo, ani zbyt zimne bo sie "nie wrobi". Odnalezienie idealnej temperatury mleka jest kluczem do sukcesu tego kremu. Krem jest po ubiciu bialy. Ale mozna zrobic brazoway dodajac kakao, rozowy dodajac sok z buraka cwiklowego.
2. Krem jogurtowy- swietny do owocow, latem.
500 g pelnotlustego jogurtu naturalnego
galaretka na 500 ml wody (kolor galaretki decyduje o kolorze kremu, agrestowa daje kolor zielony, poziomkowa czerwony itd)
200 ml wody
7 lyzek cukru
200 gsmietany kremowki
1 lyzeczka soku z limonki
Galaretke, sok z limonki i cukier rozpuscic w wodzie, ogrzewac, ale nie gotowac. Ostudzic, wymieszac z jogurtem. Gdy tylko krem jogurtowy zaczyna krzepnac dodac ubita smietane i wymieszac.
3. Krem serowy
7 platow zelatyny
4 zoltka jaja
200 g cukru
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
500 g sera bialego
500 ml smietany kremowki
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Zoltka ubic z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowac mleko, wlac do zoltek. Gotowac na wolnym ogniu, ale nie dopuscic do wrzenia, az krem zgestnieje. Zelatyne wycisnac, dolozyc do kremu i rozpuscic. Wystudzic. Ser zmielic, dolozyc do kremu. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z kremem.
4. Krem budyniowy z ajerkoniakiem
1 budyn smietankowy
1,5 szklanki mleka
1 kostka masla
2/3 szkl. cukru
1 kieliszek ajerkoniaku
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowac budyn. Maslo ucierac w misce, dodawac po lyzce wystudzony budyn. Pod koniec dodac ajerkoniak.
:) Smacznego!
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Rozne-kremy-do-torta.html