Wykonanie
Masa serowa:- 1 kg
sera trzykrotnie mielonego- 5
jajek- 1 szklanka
mleka- 1 duży
budyń na 3/4 litra
mleka- 1 szklanka
cukru- 200 gr
masła lub 250 gram
margaryny ( kostka)W misce łączę ze sobą na gładką masę*
ser,
jajka,
budyń i
mleko. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaję masę
serową. Mieszam do zgęstnienia na średnim ogniu. Uwaga: masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na
ciasteczkowy spód i wyrównuję
łopatką.Mus
wiśniowy:- 900 ml słoik
wiśni w kompocie lub opakowanie
wiśni mrożonych**- 400 ml
śmietanki 30% ( kubek )-
żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu- 3/4 szklanki
wodyŻelatynę zalewam kilkoma łyżkami
wody i odstawiam do napęcznienia.Z
wiśni odlewam ok. szklanki soku. Pozostałe
owoce przekładam do garnka, dodaję
wodę i delikatnie rozdrobniam blenderem ( nie wszytskie - część pozostawiam w całości). Pulpę
wiśniową zagotowuję, wyłączam gaz i przekładam do niej napęczniałą
żelatynę. Odstawiam do wystudzenia.
Śmietankę ubijam a następnie mieszam z wystudzonymi
wiśniami. Wykładam na sernik. .
Galaretka:- 2
galaretki wiśniowe- 2 szklanki wrzącej
wody + szklanka odlanego soku z
wiśniGalaretki wsypuję do miseczki, zalewam dwoma szklankami wrzątku. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia
żelatyny, następnie dodaję odlany sok z
wiśni.
Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby
żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto.* jeżeli sernik robimy bez
wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone
rodzynki / kandyzowaną
skórkę pomarańczową )** jeżeli używamy
wiśni mrożonych:
owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia
galaretki, zaś
owoce umieszczamy w garnku, dodajemy
wodę oraz 1/2 szklanki
cukru i dalej postępujemy zgodnie z przepisem

