ßßß Cookit - przepis na Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym )

Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym )

nazwa

Wykonanie

Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 duży budyń na 3/4 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 gr masła lub 250 gram margaryny ( kostka)
W misce łączę ze sobą na gładką masę* ser, jajka, budyń i mleko. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaję masę serową. Mieszam do zgęstnienia na średnim ogniu. Uwaga: masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką.
Mus wiśniowy:
- 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych**
- 400 ml śmietanki 30% ( kubek )
- żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu
- 3/4 szklanki wody
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wody i odstawiam do napęcznienia.
Z wiśni odlewam ok. szklanki soku. Pozostałe owoce przekładam do garnka, dodaję wodę i delikatnie rozdrobniam blenderem ( nie wszytskie - część pozostawiam w całości). Pulpę wiśniową zagotowuję, wyłączam gaz i przekładam do niej napęczniałą żelatynę. Odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam a następnie mieszam z wystudzonymi wiśniami. Wykładam na sernik. .
Galaretka:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wrzącej wody + szklanka odlanego soku z wiśni
Galaretki wsypuję do miseczki, zalewam dwoma szklankami wrzątku. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny, następnie dodaję odlany sok z wiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto.
* jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową )
** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia galaretki, zaś owoce umieszczamy w garnku, dodajemy wodę oraz 1/2 szklanki cukru i dalej postępujemy zgodnie z przepisem
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2015/01/nadwislanka-sernik-gotowany-z-musem.html