Wykonanie
12 kwietnia 2016

Smaczna propozycja na słodki obiad, czy śniadanie. Delikatne naleśniki zapieczone w
śmietanie z kwaśnym musem
malinowym i świeżymi
owocami. Warte grzechu!ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z
SEREM W MUSIE
MALINOWYMSkładniki (2 porcje):5 naleśnikównadzienie250 g
białego sera1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
śmietany 30%2
żółtkaśmietanowa polewa1/2 szklanki
śmietany 30%1 łyżka
cukru2
żółtkamus malinowy2 szklanki
malin (mogą być mrożone)1/4 szklanki
wody1 łyżka
cukrugarść
malin do dekoracjiNajpierw smażymy naleśniki.Przygotowujemy farsz.
Ser biały mielimy (tarcza o drobnych oczkach). Ugniatamy go z
cukrem waniliowym,
śmietaną i
żółtkami. Naleśniki smarujemy
serem. Zwijamy je następnie w ruloniki i tniemy po skosie na 3 części.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Wykładamy je kawałkami naleśników.Przygotowujemy polewę
śmietanową.
Żółtka ubijamy z
cukrem na jasnożółtą pianę. Dodajemy
śmietanę i chwilę całość miksujemy. Tak przygotowaną polewą zalewamy ruloniki z naleśników.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C, do czasu, aż masa się zetnie.Przygotowujemy mus malinowy.
Maliny przenosimy do rondelka. Dodajemy do nich
wodę (jeśli korzystamy z
malin mrożonych, to ilość
wody zmniejszamy do 2 łyżek) i podgrzewamy je na małym ogniu, aż puszczą sok i się rozgotują. Mus przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki. Do czystego soku dodajemy
cukier i chwilę gotujemy, by się rozpuścił. Odparowujemy przecier malinowy (powinien być dość gęsty).Gotowe naleśniki polewamy musem
malinowym. Dekorujemy je
owocami i listkami
mięty.




Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.