ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia)

Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Miesiąc temu mój mąż odkrył rewelacyjny blog - Bake Noir. Zdjęcia czarują, przepisy zresztą też. Od kilku dni miałam w planach coś z kuchni Chorwackiej, ale skończyło się na tym oto cieście jogurtowym . Muszę przyznać, że jest wspaniałe. Kremowe, niezbyt słodkie, takie jak lubię. Zmieniłam owoce, oraz spód i delikatnie sposób wykonania. Jedyny problem jest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole, bo zaczyna płynąć.
Składniki (na formę 18 cm):
biszkopciki do wyłożenia
400 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany kremówki
10 g żelatyny
4 łyżki wody
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego domowego
150 g malin + garść do dekoracji
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, ale nie zagotuje. Do lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy. Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto dekorujemy malinami i polewamy sosem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Ciasto-jogurtowe-z-malinami-bez-pieczenia.html