Wykonanie
Dietetyczna bo bez dodatku tłustych
śmietan i tłustego
mleka. Głównym składnikiem jest mój ulubiony
jogurt naturalny. Może się wydawać, że bez dodatku tłuszczu panna cotta nie wyjdzie, ale to nie prawda. Moja panna cotta wyszła pyszna, jogurtowa i oczywiście zdrowa! Można jej zjeść nawet kilka porcji, bo tak naprawdę to
jogurt z dodatkiem
miodu i
żelatyny, która nadaje konsystencję
galaretki. Już wkrótce dodam też przepis na klasyczną panna cottę ze
śmietanki i
mleka. Jednak mi smakuje bardziej ta jogurtowa :)
Panna cotta:- duże opakowanie
jogurtu naturalnego lub greckiego (ok. 350g)- 3 duże łyżki
miodu(można dodać więcej)- 2 kopiaste łyżeczki
żelatynySos malinowy:- niecała szklanka
malin( u mnie mrożone)- 3-4 łyżki
cukruSposób przygotowania:W kubku rozpuszczamy
żelatynę z 4 łyżkami zimnej
wody. Odstawiamy.W garnku rozpuszczamy
miód. Gdy będzie już mocno podgrzany dodajemy do niego rozpuszczonej
żelatyny i energicznie mieszamy. Gdy
żelatyna się rozpuści odstawiamy by trochę ostygło.Gdy ostygnie(może być letnie) mieszamy z
jogurtem.Przygotowujemy foremki do panna cotty lub jak w moim przypadku małe filiżanki. Przekładamy masę do kubeczków i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Gdy używamy małych filiżanek wystarczą 3 godziny, natomiast gdy większe ok. 4-5 godzin.Następnie przygotowujemy mus malinowy.
Maliny gotujemy przez chwilę w garnku, dodajemy
cukier i czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.Po upływie paru godzin wyciągamy filiżanki i z nich wyciągamy panna cottę. Najlepiej do miski nalać wrzątek i umieścić na chwilę filiżanki, tak by można było wyciągnąć panna cottę (gorąca
woda powoduje, że panna cotta lepiej wychodzi).
Smacznej panna cotty :)