Wykonanie
Składniki:- 400ml
śmietany 30%- 1 op.
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią- 40g
cukru- 1 łyżeczka
żelatyny*na sos- 1 szklanka
malin- 1-2 łyżki
cukruSposób przygotowania:1.
Śmietanę podgrzewamy, następnie dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, zagotowujemy, ściągamy z palnika.2. Dosypujemy
żelatynę i energicznie ubijamy, aby
żelatyna dobrze rozpuściła się. Masę wlewamy do małych foremek, odstawiamy na 5 min., od czasu do czasu mieszając, lekko studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.3. Przed podaniem wyciągamy z foremki, mocząc chwileczkę w ciepłej wodzie, aby ułatwić ich wyjęcie na talerzyki (uważać by nie robić tego zbyt długo, gdyż panna cotta nam się rozpuści).4.
Maliny gotujemy z
cukrem przez ok. 5 min., studzimy. Gotową panna cottę polewamy ostudzonym
sosem malinowym.