ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta waniliowa z sosem malinowym

Panna Cotta waniliowa z sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 400ml śmietany 30%
- 1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 40g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
*na sos
- 1 szklanka malin
- 1-2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, zagotowujemy, ściągamy z palnika.
2. Dosypujemy żelatynę i energicznie ubijamy, aby żelatyna dobrze rozpuściła się. Masę wlewamy do małych foremek, odstawiamy na 5 min., od czasu do czasu mieszając, lekko studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
3. Przed podaniem wyciągamy z foremki, mocząc chwileczkę w ciepłej wodzie, aby ułatwić ich wyjęcie na talerzyki (uważać by nie robić tego zbyt długo, gdyż panna cotta nam się rozpuści).
4. Maliny gotujemy z cukrem przez ok. 5 min., studzimy. Gotową panna cottę polewamy ostudzonym sosem malinowym.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/09/panna-cotta-waniliowa-z-sosem-malinowym.html