Wykonanie
Italia w gębie czyli czas na panna cotte . Nieziemski włoski deser, którego sekretem jest gotowana
śmietanka. Podawana z musem i
owocami zadowoli każdego bo jest kremowa i pyszna. Polecam.Składniki:- 1 l
śmietanki 30%- 4,5 łyżki
żelatyny- 200 gram
cukru- laska
wanili ( ja zastąpiłam esencją
waniliową)- opakowanie
malinPrzygotowanie :1.
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać
cukier i łyżkę esencji z
wanilii. Podgrzewamy, aż
cukier całkowicie się rozpuści.2. Do gorącej
śmietanki wsypujemy
żelatynę i mieszamy energicznie około minuty.
3. Rozlewamy do 6 foremek wcześniej wysmarowanych
oliwą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 4-6 godzin.4. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą
wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.5. Odłożyć parę
malin do dekoracji, resztę zmiksować z
cukrem pudrem. (
Cukru dodać do smaku). Puree
malinowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi
malinami, listkami
mięty oraz karmelowymi ozdobamiS M A C Z N E G O ! ! !