ßßß
 
            
         1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii250 ml śmietanki kremówki250 ml mleka pełnotłustego80 g cukruSos malinowy:250 g mrożonych malin3 płaskie łyżki cukruPrzgotowanie:
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii250 ml śmietanki kremówki250 ml mleka pełnotłustego80 g cukruSos malinowy:250 g mrożonych malin3 płaskie łyżki cukruPrzgotowanie: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, wanilię. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotować i szybko odstawić z ognia.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.Mieszankę wlać do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki do stężeni na około 4 godziny.Deser wyłożyć na talerzyk, podawać z sosem.Sos malinowy:Do rondelka wsypujemy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy wszystkie owoce będą rozgotowane, tak że pozostaną nam widoczne same pestki z malin, sos zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu sos przelewamy przez sito w celu usunięcia pestek i gotowe
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, wanilię. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotować i szybko odstawić z ognia.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.Mieszankę wlać do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki do stężeni na około 4 godziny.Deser wyłożyć na talerzyk, podawać z sosem.Sos malinowy:Do rondelka wsypujemy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy wszystkie owoce będą rozgotowane, tak że pozostaną nam widoczne same pestki z malin, sos zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu sos przelewamy przez sito w celu usunięcia pestek i gotowe