Wykonanie
Składniki:3 łyżeczki
żelatyny w proszku
1
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 ml
śmietanki kremówki250 ml
mleka pełnotłustego80 g
cukruSos malinowy:250 g mrożonych
malin3 płaskie łyżki
cukruPrzgotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej
wody, odstawić.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać
śmietanę,
mleko, dodać
cukier,
wanilię. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia
cukru. Następnie zagotować i szybko odstawić z ognia.Dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.Mieszankę wlać do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć folią i wstawić do lodówki do stężeni na około 4 godziny.Deser wyłożyć na talerzyk, podawać z sosem.
Sos malinowy:Do rondelka wsypujemy
maliny i
cukier. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy wszystkie
owoce będą rozgotowane, tak że pozostaną nam widoczne same pestki z
malin, sos zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu sos przelewamy przez sito w celu usunięcia pestek i gotowe