Wykonanie
Pyszny, prosty deser :) Będzie smakował z każdym rodzajem
galaretki - także tej domowej. Taka odchudzona panna cotta ;). Jeśli macie chwilkę na jego przygotowanie - polecam Wam baaardzo :)Składniki:330g
śmietany kremówki 30%170g
mleka 3,2%1
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3,5 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
żelatyny*jeśli nie chcemy by ziarenka
wanilii odłożyły się z jednej strony deseru przy jego zastyganiu można je zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu
waniliowegoGalaretkę przygotować wg przepisu (rozpuścić w 500ml gorącej
wody)
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody i odstawić na 10 minut.
Śmietanę,
mleko,
cukier i ziarenka z
wanilii (razem z przeciętą laską) podgrzewamy mocno.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej i gdy będzie już płynna i gładka dodać do gorącej
śmietanki. Dokładnie wymieszać. Wysokie szklanki ułożyć ukośnie np. w formie na muffinki. Do każdej z 4 szklanek delikatnie wlać lekko przestudzoną masę
śmietanową. Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Gdy będzie już sztywna, szklanki ustawić na płasko i do każdej z nich wlać tężejącą już
galaretkę miętową. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z kleksem
bitej śmietany i listkiem
mięty. Smacznego :)