Wykonanie
            
Pyszny, prosty deser :) Będzie smakował z każdym rodzajem 
galaretki - także tej domowej. Taka odchudzona panna cotta ;). Jeśli macie chwilkę na jego przygotowanie - polecam Wam baaardzo :)Składniki:330g 
śmietany kremówki 30%170g 
mleka 3,2%1 
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego3,5 łyżki 
cukru2 płaskie łyżeczki 
żelatyny*jeśli nie chcemy by ziarenka 
wanilii odłożyły się z jednej strony deseru przy jego zastyganiu można je zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu 
waniliowegoGalaretkę przygotować wg przepisu (rozpuścić w 500ml gorącej 
wody)
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej 
wody i odstawić na 10 minut. 
Śmietanę, 
mleko, 
cukier i ziarenka z 
wanilii (razem z przeciętą laską) podgrzewamy mocno. 
Żelatynę podgrzać w kąpieli 
wodnej i gdy będzie już płynna i gładka dodać do gorącej 
śmietanki. Dokładnie wymieszać. Wysokie szklanki ułożyć ukośnie np. w formie na muffinki. Do każdej z 4 szklanek delikatnie wlać lekko przestudzoną masę 
śmietanową. Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Gdy będzie już sztywna, szklanki ustawić na płasko i do każdej z nich wlać tężejącą już 
galaretkę miętową. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z kleksem 
bitej śmietany i listkiem 
mięty. Smacznego :)



