Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji3 łyżeczki
żelatyny w proszku1
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)250 ml
mleka80 g
cukruopcjonalnie: 1 łyżka białego
rumu i 1 łyżka
białego winaDo podania:świeże
owoce:
maliny,
jagody,
truskawki lub mus/sos
owocowy np. z tego przepisuPrzygotowanie
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej
wody i odstawić na 5 minut.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.Do rondelka wlać
śmietankę kremową i
mleko, dodać
cukier, ziarenka
wanilii wraz z przepołowioną laską lub ekstrakt z
wanilii. Mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści.Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.Dodać
rum i
wino oraz namoczoną
żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi
owocami lub
musem owocowym. Można też skropić
syropem klonowym, posypać
orzechami lub
czekoladą.WskazówkiAby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej
wody.