ßßß
 
            
         Składniki:250 g śmietany kremówki250 g mleka60 g cukrulaska waniliisaszetka żelatyny (12 g)Śmietanę i mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzej na wolnym ogniu.Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C).
Składniki:250 g śmietany kremówki250 g mleka60 g cukrulaska waniliisaszetka żelatyny (12 g)Śmietanę i mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzej na wolnym ogniu.Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C). Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę zdejmij z ognia, wyjmij z niej laskę wanilii i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła. Gotowy płyn rozlej do foremek i odstaw do wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, żeby całość stężała. Deser możesz podać na przykład z Sosem Malinowym .
Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę zdejmij z ognia, wyjmij z niej laskę wanilii i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła. Gotowy płyn rozlej do foremek i odstaw do wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, żeby całość stężała. Deser możesz podać na przykład z Sosem Malinowym . SMACZNEGO!
SMACZNEGO!



 źródło: przepis własny
źródło: przepis własny