Wykonanie
Klasyczny włoski deser, bardzo prosty do wykonania. Uwielbiam jego konsystencję, która mimo dodatku
żelatyny pozostaje kremowa. Deser można podawać z różnymi dodatkami - u mnie tym razem padło na
Sos Malinowy .

Składniki:250 g
śmietany kremówki250 g
mleka60 g
cukrulaska waniliisaszetka
żelatyny (12 g)
Śmietanę i
mleko wlej do rondelka. Dodaj
cukier i podgrzej na wolnym ogniu.
Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do
śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C).
Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej
wody i odstaw do napęcznienia.
Śmietanę zdejmij z ognia, wyjmij z niej
laskę wanilii i dodaj namoczoną
żelatynę. Dokładnie wymieszaj, żeby
żelatyna się rozpuściła. Gotowy płyn rozlej do foremek i odstaw do wystygnięcia, a
potem schowaj do lodówki, żeby całość stężała. Deser możesz podać na przykład z
Sosem Malinowym .

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny