ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta Waniliowa

Panna Cotta Waniliowa

nazwa

Wykonanie

Klasyczny włoski deser, bardzo prosty do wykonania. Uwielbiam jego konsystencję, która mimo dodatku żelatyny pozostaje kremowa. Deser można podawać z różnymi dodatkami - u mnie tym razem padło na Sos Malinowy .
Składniki:
250 g śmietany kremówki
250 g mleka
60 g cukru
laska wanilii
saszetka żelatyny (12 g)
Śmietanę i mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzej na wolnym ogniu.
Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C).
Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę zdejmij z ognia, wyjmij z niej laskę wanilii i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła. Gotowy płyn rozlej do foremek i odstaw do wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, żeby całość stężała. Deser możesz podać na przykład z Sosem Malinowym .
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/panna-cotta-waniliowa.html