Wykonanie
            Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :)Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku.Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli 
galaretkę śmietankowo - 
waniliową polaną 
musem owocowym.U mnie panna cotta z 
truskawkami.

Składniki 
galaretki śmietankowej:200 ml 
mleka200 ml 
śmietanki 30%70 g 
cukrulaska wanilii2 czubate łyżeczki 
żelatynyPolewa owocowa:200 g 
truskawek2 łyżeczki 
cukru (
cukier według uznania)Wykonanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna 
wanilii.Do garnka wlewamy 
śmietankę, 
mleko, wsypujemy 
cukier i ziarenka 
wanilii. Wrzucamy również pustą 
laskę wanilii.Całość mieszając, w celu rozpuszczenia 
cukru, doprowadzamy do zagotowania.Zdejmujemy z ognia, wsypujemy 
żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.Mieszankę studzimy, wyjmujemy 
laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki.Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej 
wody. Ułatwi to wyjęcie deseru.
Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy 
truskawkami zmiksowanymi z 
cukrem.Podajemy.Smacznego :)

