ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem wylałam sobie wrzątek na stopę. Booli! Ale tak sobie myślę, że chyba gorzej w takim razie nie będzie? Dzisiaj idę pierwszy dzień do nowej pracy (wczoraj byłam na szkoleniu bhp). Skoro już na mojej kończynie wylądował wrzątek to chyba znak, że nie będzie źle. Wiem, że jest mnóstwo gorszych rzeczy, które mogą się zdarzyć, no ale bez przesady...limit tych złych już powinnam wyczerpać:)
Dzisiaj mam dla Was pyszną panna cottę z przepisu z Moich Wypieków
Nie wygląda ona aż tak ładnie na zdjęciach, ale była przepyszna! Rozpływała się w ustach.
Niestety gdy robiłam zdjęcia było ciemno i za nic w świecie nie chciały wyjść, a obok z nogi na nogę stąpał wygłodniały M..
Potrzebujemy:
75 ml mleka
425 ml śmietany kremówki 36%
50 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
30 dag malin i 1 łyżkę cukru
Do garnka wlewamy mleko, kremówkę, dodajemy cukier i ziarenka wydłubane z laski wanilii oraz całą laskę (tą z której wyjęliśmy ziarenka).
Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, czekamy aż napęcznieje i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy z naszego mleka laskę wanilii i wlewamy żelatynę.
Zostawiamy do ostudzenia - studzimy powoli, najpierw wstawiając garnek do zimnej wody, a gdy trochę zgęstnieje - przelewamy do czterech małych salaterek i wstawiamy do lodówki.
Maliny gotujemy z cukrem i gdy są już mocno rozgotowane, przelewamy przez sitko.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/10/wrzatek-na-stopie-i-pyszna-panna-cotta.html