Wykonanie
Panna cotta to po włosku nic innego jak "gotowana
śmietana". Brzmi mało apetycznie, ale jeśli dodamy do tego kilka innych składników i mus z soczystych słodkich
truskawek, stworzymy prawdziwy raj dla podniebienia. Kuchnię włoską wciąż odkrywam na nowo. Do tej
pory prym wśród włoskich deserów wiodło tiramisu. Ale panna cotta urzekła mnie swą prostotą i smakiem. Z pewnością na stałe wpisze się na listę domowych ulubionych deserów.

Składniki:500 ml
śmietany kremówki250 ml
mleka 3,2 %3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią (lub miąższ z 1
laski wanilii)5 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki
truskawek2 łyżeczki
cukru pudru

Do garnka wlać
śmietanę,
mleko, wsypać
cukier i
cukier z
wanilią lub miąższ z
laski wanilii. Gotować nie doprowadzając do wrzenia i cały czas mieszać do rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z ognia i stopniowo wsypywać
żelatynę energicznie mieszając trzepaczką. Można wcześniej namoczyć ją w niewielkiej ilości ciepłej
wody. Tak przygotowaną panna cottę przelać do foremek (najlepiej silikonowych) i przestudzić, po czym wstawić do lodówki do stężenia (na noc).
Truskawki zmiksować z
cukrem pudrem. Stężałą panna cottę wyłożyć na talerz i polać sosem
truskawkowym. Ozdobić dowolnie. Smacznego!Przypominam o trwającym konkursie i zachęcam do zgłaszania swoich opinii: KONKURS.