Wspaniały deser panna cotta wł. gotowana śmietanka pochodzi z północnych Włoch u mnie podany z sosem malinowym.Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30 %250 ml mleka80 g cukru waniliowego(przepis)3 łyżeczki żelatyny spożywczej2 łyżki zimnej wodylaska wanilii (ja nie miałam dlatego dałam cukier z prawdziwej wanilii)Przygotowanie:Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu,gdy już się lekko podgrzeje, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy aż się rozpuści, żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę minut (aby napęczniała) po czym wrzucamy ją do garnuszka i rozpuszczamy. Śmietankę przelewamy do 4 pucharków, pozostawiamy do ostygnięcia a następnie chowamy do lodówki pod przykryciem na całą noc. Podajemy np. z sosem malinowym. Smacznego