Wykonanie
Upały dają się we znaki, trzeba się jakoś schłodzić, na przykład własnoręcznie zrobionymi
lodami. Moja propozycja to
jogurtowe lody z
malinami.
Maliny są już dostępne, jeśli macie jeszcze mrożone z zeszłego roku, też możecie je użyć. Nie dajmy się upałom, zajadajmy
lody, pijmy
wodę, siądźmy w cieniu, a lato będzie dla nas znośne.
Składniki:250 ml
śmietany kremówki200 g drobnego
cukru500 ml gęstego
jogurtu naturalnego300 g
malinW misce ubijamy mikserem kremówkę z 50 g
cukru, na sztywno. Następnie dodajemy
jogurt oraz 75 g
cukru i mieszamy ręcznie trzepaczką, miskę przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. W tym czasie podgrzewamy w rondelku
maliny (odkładamy garść do ozdoby) dodając łyżkę
wody i resztę
cukru. Gotujemy około 5 minut, następnie przelewamy na sito i mieszając łyżką oddzielamy miąższ od pestek. Pestki odkładamy, można je wykorzystać później np. do
ciastek. Malinowy miąższ odkładamy do wystygnięcia. Gdy minie już czas 3-4 godzin, wyciągamy lekko zmrożone
lody i miksujemy blenderem, by uzyskać delikatną strukturę. Następnie dolewamy
sos malinowy i delikatnie mieszamy łyżką, kilka ruchów dla uzyskania efektu marmuru.
Lody wstawiamy ponownie do zamrażarki na kolejne kilka godzin. Podajemy ozdobione
malinami. Smacznego!