Wykonanie
Składniki / Ingredients:3
jabłka / 3 apples1 szklanka
cukru / cup of sugar500 ml zimnej
wody / 500 ml cold water
żelatyna / gelatine300 ml
śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36%4 łyżeczki
cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugarSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6Najpierw myjemy
jabłka, suszymy i kroimy w półksiężyce (
jabłek nie obieramy ze skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone
jabłka do garnka, dodajemy
cukier,
wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż
jabłka zmiękną (
zrobi się papka). Odcedzamy sok do garnka od
jabłek i ponownie stawiamy na gaz.
Żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem
galaretkę dekorujemy
bitą śmietaną (
śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem waniliowym).*****First, we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel apple and we remove the pulp). We put apples into the pot, we add the sugar, water, and put the pot on gas. We cook until apples are tender (it gets pulp). We drain the juice into the pot of apples and again, we put the pot on gas. We prepare gelatin according to instructions on the package and add her to the juice, we mix thoroughly. We
pour ready juice into molds and put in the fridge for at least 60 minutes. Before serving, we garnish whipped cream the jelly (we whip cream, stiff with vanilla sugar).