Wykonanie
Tych deserków nie trzeba wyjątkowo reklamować.Efektownie wyglądają, a ich smak jest przepyszny. To takie tęczowe panna cotty, które oczarują gości, a dzieci wręcz się w nich zakochają.
250 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka2 łyżki
żelatyny + ok. 4 łyżki
wodyok. 175 g
cukrucukier waniliowygalaretka (o kolorze czerwonym, np. truskawkowa, wiśniowa)Tęczowy Deser - Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Mleko i
śmietankę zagotować wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z
żelatyną.
W celu uzyskania wszystkich kolorów tęczy należy przygotowaną masę podzielić na 6 równych części i do każdej z nich dodać odrobinę barwnika, kolejno: fioletowego,
granatowego, niebieskiego, zielonego, żółtego,
pomarańczowego.Do każdego pucharka wlewamy po jednym kolorze, wkładamy do lodówki (pozostałe trzymamy w ciepłym miejscu aby opóźnić proces zastygania). Gdy jedna warstwa zacznie tężeć wlewamy następną i tak do wykorzystania wszystkich barw. Następnie przygotowujemy
galaretkę według przepisu na opakowaniu i gdy lekko przestygnie wlewamy na wierzch deserków.