ßßß
Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny, śmietanowy deser i powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej, bo wiele straciłam :-).Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej wersji.Zapraszam!Składniki:400 ml śmietany 30%100 ml mleka2 łyżeczki żelatyny ( + ok. 1/4 szklanki gorącej wody)50 g cukru2 łyżki wody różanejczerwony barwnikWykonanie:Żelatynę zalewamy gorącą wodą, czekamy aż napęcznieje i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie gotujemy śmietankę razem z mlekiem i cukrem, do zagotowania (ciągle mieszamy). Dodajemy żelatynę, wodę różaną (można ją zastąpić konfiturą różaną lub płatkami róży w cukrze, warto wtedy zmniejszyć ilość cukru, ewentualnie dosłodzić po dodaniu konfitury) i kilka kropel barwnika, aż uzyskamy zadowalający kolor.
Panna cottę rozlewamy do 4 standardowych kokilek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała.Przed podaniem kokilkę wkładamy na kilka sekund do gorącej wody, aby ułatwić wyłożenie deseru na talerz. Wykładamy go do góry dnem.W sezonie, deser można udekorować płatkami róży (chyba, że macie ochotę zamówić róże w sklepach oferujących jadalne kwiaty), ja udekorowałam różyczką z lukru królewskiego, można również udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!