Wykonanie
Dzień dobry!
Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk.
Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem
wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat.

Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny,
śmietanowy deser i
powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej, bo wiele straciłam :-).
Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej wersji.
Zapraszam!
Składniki:
400 ml
śmietany 30%100 ml
mleka2 łyżeczki
żelatyny ( + ok. 1/4 szklanki gorącej
wody)
50 g
cukru2 łyżki
wody różanej
czerwony barwnik
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą, czekamy aż napęcznieje i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie gotujemy
śmietankę razem z
mlekiem i
cukrem, do zagotowania (ciągle mieszamy). Dodajemy
żelatynę,
wodę różaną (można ją zastąpić
konfiturą różaną lub
płatkami róży w cukrze, warto wtedy zmniejszyć ilość
cukru, ewentualnie dosłodzić po dodaniu
konfitury) i kilka kropel barwnika, aż uzyskamy zadowalający kolor.

Panna cottę rozlewamy do 4 standardowych kokilek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała.
Przed podaniem kokilkę wkładamy na kilka sekund do gorącej
wody, aby ułatwić wyłożenie deseru na talerz. Wykładamy go do góry dnem.
W sezonie, deser można udekorować
płatkami róży (chyba, że macie ochotę zamówić róże w sklepach oferujących jadalne kwiaty), ja udekorowałam różyczką z lukru królewskiego, można również udekorować
bitą śmietaną.

Smacznego!