ßßß
250 ml śmietanki 30%250 ml mleka3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżeczki żelatynyniebieska galaretka + 400 ml wody2 nektarynkiRozpocząć od przygotowania galaretki: rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody, zostawić do ostudzenia.Do pojemniczków, w których będziemy robić deser wrzucić kawałki pokrojonych nektarynek.Zalać owoce galaretką tak do 1/3 wysokości pojemnika, wstawić do lodówki w celu stężenia.Do rondelka wlać śmietankę, mleko i dodać cukier, cukier waniliowy.Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.Do szklanki wsypać żelatynę dodać trochę gorącej masy mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż żelatyna się rozpuści.Mieszankę przelać do naczynek ze stężoną galaretką i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.Przed podaniem należy naczynka polać od dołu gorącą wodą i wyjąć pannę cottę na talerzyk - można podważyć nożem.
