Wykonanie
Panna cotta z
galaretką to dosyć popularny już przepis, ale dzięki dodatkowi szafirowej
galaretki deser prezentuje się niebywale i jestem przekonana, że zaskoczy gości. Takie małe co nieco wywoła uśmiech na twarzy dzieci. Do wyboru na blogu jest też:

250 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego3 łyżeczki
żelatynyniebieska
galaretka + 400 ml
wody2
nektarynkiRozpocząć od przygotowania
galaretki: rozpuścić
galaretkę w 400 ml gorącej
wody, zostawić do ostudzenia.Do pojemniczków, w których będziemy robić deser wrzucić kawałki pokrojonych
nektarynek.Zalać
owoce galaretką tak do 1/3 wysokości pojemnika, wstawić do lodówki w celu stężenia.Do rondelka wlać
śmietankę,
mleko i dodać
cukier,
cukier waniliowy.Mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści.Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.Do szklanki wsypać
żelatynę dodać trochę gorącej masy
mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż
żelatyna się rozpuści.Mieszankę przelać do naczynek ze stężoną
galaretką i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.Przed podaniem należy naczynka polać od dołu gorącą
wodą i wyjąć pannę cottę na talerzyk - można podważyć nożem.

