ßßß Cookit - przepis na Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno

Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na letnie, upalne dni.
Składniki:
200 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 30%
80 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
3,5 czubatej łyżeczki żelatyny
2 galaretki
Wykonanie:
Małą tortownicę (u mnie w kształcie serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać.
Galaretki przygotowujemy około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania masy śmietankowo - jogurtowej. Każdą z nich, (u mnie galaretka pomarańczowa i niebieska galaretka frugo) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Gdy galaretki będą wykazywały objawy gęstnienia, zabieramy się za masę jogurtowo - śmietankową.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i żelatynę i całość mieszamy do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Gdy mleko ostygnie, dolewamy jogurt oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli mamy bardzo gęsty jogurt, całość można zmiksować blenderem.
Do tortownicy wlewamy pół masy białej i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.
Następnie wlewamy galaretkę frugo. Najlepiej lać ją na położoną na białej warstwie łyżkę. Nie uszkodzimy wówczas powierzchni masy śmietankowo - jogurtowej. Całość wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, lejemy na nią resztę masy białej i ponownie całość wstawiamy do lodówki.
Na koniec na samej górze układamy jeżyny i zalewamy je galaretką. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego :-)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/smietankowo-jogurtowy-sernik-na-zimno.html