Wykonanie
Panna cotta to włoski
śmietankowy deser, który rozpływa się w ustach. Do tej delikatności świetnie pasują wszelkie
owocowe i warzywne (w końcu dzisiaj proponuję dodatek
rabarbaru) słodkie sosy. Korzystajcie z sezonu na
rabarbar :) Jako naczynka do panna cotta możecie użyć (jak ja) kieliszków, albo słoików, szklanek, literatek, albo sylikonowych foremek, by wyjąć deser przed podaniem na talerzyk./4 porcje, inspiracja /200 ml
śmietanki 30%300 ml
mleka50 g
cukru2,5 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wodyŚmietankę zagotować z
mlekiem i
cukrem. Zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodajemy do gorącej mieszaniny
śmietanki i
mleka. Mieszamy, by składniki się połączyły. Rozlewamy płyn do przygotowanych naczynek. Odstawiamy, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową, wtedy przekładamy deser do lodówki aż stężeje i będzie można wyłożyć na niego mus (u mnie na ok. 1 godzinę Mus można przygotować nawet następnego dnia).Mus:około 110 g
rabarbaru60 g
cukru3 łyżki
galaretki (u mnie truskawkowa)50 ml
wodyRabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Gotować na średnim ogniu, aż
rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. Wykładamy mus na stężałą panna cottę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia (oczywiście możemy podać deser nawet za kilka godzin).