ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z rabarbarem

Panna cotta z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Panna cotta to włoski śmietankowy deser, który rozpływa się w ustach. Do tej delikatności świetnie pasują wszelkie owocowe i warzywne (w końcu dzisiaj proponuję dodatek rabarbaru) słodkie sosy. Korzystajcie z sezonu na rabarbar :) Jako naczynka do panna cotta możecie użyć (jak ja) kieliszków, albo słoików, szklanek, literatek, albo sylikonowych foremek, by wyjąć deser przed podaniem na talerzyk.
/4 porcje, inspiracja /
200 ml śmietanki 30%
300 ml mleka
50 g cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Śmietankę zagotować z mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodajemy do gorącej mieszaniny śmietanki i mleka. Mieszamy, by składniki się połączyły. Rozlewamy płyn do przygotowanych naczynek. Odstawiamy, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową, wtedy przekładamy deser do lodówki aż stężeje i będzie można wyłożyć na niego mus (u mnie na ok. 1 godzinę Mus można przygotować nawet następnego dnia).
Mus:
około 110 g rabarbaru
60 g cukru
3 łyżki galaretki (u mnie truskawkowa)
50 ml wody
Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Gotować na średnim ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. Wykładamy mus na stężałą panna cottę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia (oczywiście możemy podać deser nawet za kilka godzin).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/05/Panna-cotta-z-rabarbarem.html