Wykonanie
Tego lata maszynka do
lodów pracuje u mnie pełną parą. Co i rusz powstają nowe smaki i mam wrażenie, że każdy lepszy od poprzedniego :-)Dzisiaj mamy
lody malinowe. Muszę powiedzieć, że ich smak mnie zaskoczył... nie przypuszczałam, że będą tak pyszne ! No i ten zapach świeżych
malin... Poezja :-).Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka250 ml
śmietanki 30%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego350 g
malinWykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Maliny rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.