Wykonanie
Pin It
Doszłam do wniosku, że chyba już jestem nudna z tymi
lodami ;-). No cóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor
lodów wyszedł niesamowity, wcale nie wisienkowy, ale myślę, że to kwestia tego, że
lody robiłam z surowych
wiśni. Następnym razem przetestuję wersję z
wiśniami przetworzonymi.Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego500 g
wiśni + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami
cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków
owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy
owoce są już rozdrobnione wkładamy je do lodówki.
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.